همانطوری که می دانید پرچمدار 2013 سامسونگ در بخش تلفن های هوشمند، یعنی گلکسی اس 4، از دو نوع چیپ مجتمع پردازشی استفاده می کند. در امریکا و اروپا، اسنپدرگون 600 می غرد و در سایر بازارها، اگزینوس 5 اکتا.
سامسونگ در CES 2013 با افتخار به معرفی پردازنده 8 هسته ای خود پرداخت و آن را برترین پردازنده در آینده نزدیک خواند. ولی در چرخشی عجیب، چندی پیش رییس سامسونگ موبایل، آقای جی. کی. شین، گفت که نیازی نیست مصرف کنندگان خودشان را درگیر تفاوت ها بین دو نوع پردازنده گلکسی اس 4 کنند، چون برای اکثر افراد، تفاوت ها قابل توجه نخواهد بود.
از "برترین و نوآورانه ترین پردازنده" تا "پردازنده ای که در عمل تفاوت آن با نزدیک ترین رقیبش قابل توجه نیست" راه درازی طی شده. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا ببینیم، آیا استفاده از اکتا می تواند یک دستاورد تلقی شود یا خیر.
تفاوت بین کارایی پردازشی
هر دو چیپ اسنپدرگون 600 و اگزینوس 5 اکتا باید اندروید را با پوسته سنگین تاچ ویز اجرا کنند. اسنپدرگون 600 از 4 هسته 1.9 گیگاهرتزی از نوع Krait 300 استفاده می کند که قادر هستند در ساعات خلوت کاری، کم مصرف باشند و در زمان هایی که کاربر به دستگاه خود فشار زیادی وارد می آورد، قدرتمند. فرکانس هسته های آن به طور قابل ملاحظه ای از هسته های Cortex-A15 به کار رفته در اکتا بالاتر است که این می تواند به معنی پر مصرف بودن باشد، ولی در عین حال قدرتمندی زیاد هم به ارمغان بیاورد.
اما اگزینوس 5 اکتا با معماری بیگ.لیتل، 4 هسته Cortex-A7 با فرکانس 1.2 گیگاهرتز و 4 هسته Cortex-A15 با فرکانس 1.6 گیگاهرتز دارد. برای عملیات های سبک از هسته های کم مصرف و برای کارهای سنگین از 4 هسته قوی تر استفاده می شود.
تفاوت دو چیپ فقط در هسته های پردازشی نیست. اسنپدرگون 600 از گرافیک Adreno 320 با فرکانس 450 مگاهرتز بهره می برد و اکتا از گرافیک 3 هسته ای و 533 مگاهرتزی PowerVR SGX544. بنابراین در این بخش، قدرت گرافیکی بالاتر به اکتا یک حاشیه برتری داده.
در BenchmarkPi هر دو رقبا را له کرده اند ولی با هم برابر هستند.
در Linpack سرعت حل کردن محاسبات استاندارد اندازه گرفته می شود. (میلیون ها عملیات شناور هر نقطه در ثانیه). برنده با فاصله کم، اکتا است.
Geekbench 2 یک بنچمارک بین پلتفرمی است که توان پردازنده و حافظه را با هم اندازه می گیرد. اکتا با 100 امتیاز اختلاف برنده است.
به سراغ بنچمارک های ترکیبی می رویم. AnTuTu و Quadrant در بالا، اکتا را در صدر می نشانند.
نوبت به بنچمارک های گرافیکی می رسد، GLBenchmark 2.7 در حالت 1080p off-screen که رزولوشن این پرچمداران هم هست اجرا شده. هر دو گلکسی اس 4، بالاتر از اچ تی سی وان بر صدر نشسته اند. اختلاف زیاد گلکسی اس 4 نسخه اسنپدرگون با وان، این گمانه را تقویت می کند که گرافیک تلفن سامسونگ اور-کلاک شده است، درست مثل هسته های پردازشی اش.
در تست عملکرد JavaScript هم هر دو گلکسی موفق هستند ولی در تست HTML5 به نظر می رسد هنوز باید بهینه سازی هایی صورت گیرد. در کل تفاوت های بین این دو مدل گلکسی اس 4، در این مقوله کم است.
اما حالا که مشخص شد هر دو نسخه گلکسی اس 4، در کنار هم برترین تلفن های اندرویدی از نظر قدرت پردازشی هستند، بیایید به سراغ عملکرد دو چیپ در زمینه مصرف باتری برویم.
کارایی باتری
باتری های 2600 میلی آمپری زیر درپوش هر دو تلفن جا خوش کرده اند. اما نسخه برخوردار از اسنپدرگون 600 بهتر عمل کرده و این نشان می دهد کوالکام و سامسونگ در بهینه سازی نرم افزار و سخت افزار خوب همکاری کرده اند ولی در آن سو، نسخه مجهز به چیپ اکتا نتایج نسبتا ضعیف تری کسب کرده.
با شروع از تست مدت زمان مکالمه پیوسته، حالتی بررسی شده که در آن نمایشگر هر دو دستگاه خاموش است و به نوعی پردازنده ها در وضعیت کم مصرف قرار دارند. یعنی چیپ اکتا باید از 4 هسته کم مصرف خود استفاده کند و اسنپدرگون 600 نیز وارد فاز کم مصرف شود. نتیجه خود گویا است، چیپ اکتا هنوز در این زمینه جای کار زیادی دارد.
تست مرور وب، که نه تنها نفس پردازنده را می گیرد بلکه نمایشگر تمام اچ دی دستگاه را هم وارد کار می کند، باعث جبران آبروی از دست رفته اکتا در تست قبلی می شود. تنها نیم ساعت کمتر از اسنپدرگون 600.
در تست پخش ویدیو که بخش بیشتر فشار آن بر روی گرافیک است، نسخه برخوردار از اکتا 1 ساعت کمتر از اسنپدرگون قادر به پخش پیوسته ویدیو بود.
بنا بر تست های بالا، رتبه بندی و امتیاز دوام باتری دو تلفن را به شکل زیر داریم:
جمع بندی
در زمینه عملکرد پردازشی، نسخه مجهز به چیپ 8 هسته ای اکتا، دستاوردهایی بهتر را به نمایش گذاشت هر چند فاصله در اکثر موارد اندک بود. اما برتری این به خاطر تعداد بیشتر هسته های پردازشی نبود، به خاطر داشته باشید که اکتا در واقع یک چیپ 4+4 هسته ای است که در آن واحد فقط یکی از خوشه های 4 هسته ای آن مشغول پردازش عملیات ها است.
نتایج تست ها به خوبی نشان داد که هر چند حاشیه برتری اندکی را می توان در بخش پردازشی برای اکتا قائل شد -که این نشانگر قدرت هسته های پرمصرف آن است- ولی تعادل آن در "نسبت کارایی به مصرف انرژی" به خوبی اسنپدرگون 600 نیست. شاید همین مصرف انرژی بهینه تر مدل برخوردار از اسنپدرگون 600، باعث شود که افول برتری های پردازشی نسخه اکتا، در چشم کاربران شود.
البته کار چندانی از دست مصرف کنندگان بر نمی آید چون بسیار بعید است که شاهد عرضه هر دو مدل در یک منطقه یا یک بازار باشیم. فقط حالا می دانیم که چیپ اکتا هنوز نیازمند بهینه سازی های زیادی است و کار سامسونگ با آن تمام نشده.
.: Weblog Themes By Pichak :.